Onbir Ayın Sultanı - Mine ŞİMŞEK
Onbir Ayın Sultanı
Bu ayki yazımızda ramazan ayından, faziletinden, oruca büyüklerimizin bakışının nasıl olduğundan ve buyurdukları güzel sohbetlerinden bahsedeceğiz inşallah.
Allah dostları şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayı içerisinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu ayda çok nimetler bildirilmiştir, özel günler üç aylar kulların boş geçirdiği zamanlarını telafi etmek için bir vesiledir. Eksiklerimizi bunlarla tamamlayacağız. Cenabı Hakk’ın rahmetinden uzak kalmamalıyız. Cuma geceleri arefe geceleri, berat gecesi, kadir gecesi vs. bunlar vesiledir. Kadrini kıymetini bilmeliyiz.
”Ayeti Kerimde Cenabı Hak (cc): “Ey iman edenler sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç size de farz kılındı.” (Bakara 183) buyurmuştur.
Hace Hazretleri bir sohbetlerinde şunları nakletmiştir: “Bu mübarek aylarında bir ruhaniyeti bir nisbeti huzuru ve bereketi vardır. Malum evveli rahmet ve bereket, ahiri cehennemden azat olma diye buyrulmuştur… Bu ayda yapılacak bir iyiliğe bir güzelliğe haseneye en az on la mukabele edileceğini bildirilmiştir. Nimetler oldukça çok, nimet değil de rızanın hakikatin talibi olarak hazreti mevlaya gönül verip ramazanı değerlendirmeliyiz. Bütün bedenimiz, ruhumuz, zihnimiz oruçtaki hikmeti anlasın oruçla bereketlensin yemeğin suyun açlığı değil, ihsanın irfanın hakikatin açlığını bütün iliklerimizle hissedelim aşk ile şevk ile onun cezbesiyle ona acıkalım. Ramazanda Allah’a acıkalım onunla iftar edelim!
Bu ramazan kendimize ayıralım kendimizle uğraşarak geçirelim, bilmeden önemsemeden yaptığımız hatalar orucumuzu zedeleye bilir. Bunlardan biri: Ne dünyaya ne ahretimize yarayan boş lüzumsuz çok konuşmalar. İkincisi: Fuzuli yere çarşı pazarda dolaşmalar. İşimizin haricinde dışarıda çokça oyalanmalar, oruca zarar verebilir. İşimiz yoksa mümkün mertebe oralarda bulunmamalıyız, şeytanın bayrakla gezdiği yerlerdir. Bu gezmelerden tozmalardan hiç değilse ramazanda salim kalalım. Gözdür bu illaki bir tarafa kayar, dildir bu bir mevzu açıldı mı oda karışmak konuşmak ister. Üçüncüsü ise mümin halveti uzleti inzivayı tercih etmeli, mahsun yerleri hüzünlü mekanları tercih etmeli… ramazanın daha çok güzel sırları var dil ile lisan ile ifade edilmiyor, bu söylelenlere riayet edersek ramazan kendini açacak bize...”
Hace Hazretleri’nin bu güzel sohbetlerini biraz açmaya çalışalım. Ramazan denilince akla oruç geliyor, oruç aç ve susuz kalmak değildir oruç fakirin yoksulun halinden anlayıp gönüllerimize rahmet tohumu atılıp kardeşliğe çağıran aydır. Öyle güzel bir aydır ki, Kur’an onda bulunan kadir gecesinde inmiştir. İmamı Gazali (ks) hazretleri şöyle buyurmuştur.
Oruç üç derecedir:
a) Avamın orucu
b) Havasın orucu
c) Ahass’ul-Havasın orucu
Avamın orucu: Yemek içmek ve cinsi münasebette bulunmaktan sakınmaktır. Havasın orucu: Kulak göz dil el ayak ve sair azaları günahlardan uzak tutmaktan ibarettir. Ahass,ul-Havassın orucu: Kalbi dünyevi düşüncelerden tamamen arındırıp Allahtan başka her şeyi kalpten uzaklaştırmaktır…”
Bu orucun çeşitlerinden birincisi olan avamın orucu kısmı, bizlerin tuttuğu orucu bahsetmektedir. Avam olarak bir çoğumuzun durumu böyledir. Gündüz oruç tutarız bazen de uykuya tuttururuz. Veya da gıybet etmek başkalarını çekiştirmek boş fuzuli kötü kelimeler kullanmak Allah korusun kalp kırmalar orucumuzu zedeleyip sevabından azalta bilir. Böyle olunca da oruçlarımız sevgili Peygamberimizin (sav): “Sadece açlık yanına kalır.” buyurduğu gibi olur. Fakat oruç Rabbimiz (cc) tarafından: “Sevabı benim katımdadır.” “Oruçlunun ağız kokusu misk kokusu gibidir.” Müjde verilmiştir. Bunun manasına vakıf olmak durumundayız.
İmamı Gazali (ks) hazretleri devamen buyuruyorlar ki:
“Havasın orucu ise, salihlerin orucudur. Bu orucun keyfiyeti, azaları günahtan korumakla beraber şu altı şeyle tamam olur;
1. Gözü Korumak: Gözü çirkin ve istenmeyen şeylerden korumak, kalbi meşkul eden ve Allahın zikrinden alıkoyan şeylere bakmamaktır.
2. Dili Korumak: Dili yalan gıybet nemime riya vs. ile konuşmaktan korumaktır. Ve aynı zamanda dili sükut etmek, kalbi Allahın zikri ile ve Kur’an tilavetiyle meşgul etmektir. Bu ise dilin orucudur. Hazreti Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Oruç mümin için kalkandır, bu bakımdan herhangi biriniz oruçlu ise fahiş konuşmasın. Cahilce haraket etmesin, eğer bir kişi kendisiyle çirkin konuşur veya dövüşürse, desin ki; ben oruçluyum, ben oruçluyum!”
3.Kulağı Korumak: Kulağı her mekruhu işitmekten alıkoymak gerekir, çünkü söylenilmesi haram olan her şeyin işitilmesi de haramdır.
4. Diğer Azaları Korumak: Diğer azaları da günahtan alıkoymak gerekir….
5. İftarda Az Yemek: iftar zamanında tıka-basa helal olsa, yememek gerekir…
6. İftar Sonrası Korku ile Ümit Arası Olmak: Oruçlunun iftardan sonra kalbi korku ile ümit arasında muzdarip olmalıdır. Çünkü orucunun kabul edilip kendisinin Allah’a yakın olanlardan veya orucunun kabul edilmeyip Allah’ın gazabına maruz kalanlardan olup olmadığını kestirememektedir. Her ibadetin sonunda da böyle olmalıdır.”
Bu ayda ramazanı şerif nimetlerini gerek Hace Hazretlerinin (ks) kibar-ı kelamları gerek İmamı Gazali (ks) hazretlerinin İhaya-u Ulumi’-Din eserinde yazdığı kelamları ile bereketlendik elhamdulillah. Bizler ramazanın nimet ve faziletlerini anlatmaya lisanımız acizdir. Peygamberimiz (sav): “Ümmetim ramazanı şerifteki esrarı ilahi ve fazileti bilmiş olsalardı senenin tamamını ramazanı şerif olmasını arzu ederlerdi.” buyurmuştur. Sadece ramazan Müslümanı olmamalıyız bu günleri fırsat buyurmuş büyükler, günahlara kefarettir. Zikir ve ibadet ile Kuran hatmi yaparak Allah’a yönelmemiz isteniliyor.
Namaz, zikir, sohbet ile oruç ile nefis terbiye edilir. Zikir sohbet aslında manen şifadır oruç ise insanın nefsini kırar açlık dünya lezzetlerinden kurtulur. Akşam kendi masamız da binbir çeşit değil, gönül masamızı donatalım. Öte taraf da bize faydası olacak şeyler ile uğraşmaya çalışalım. Bir bayan olarak ev temizliğini bayram temizliğini biraz azaltalım, nefsimizi temizleyelim Kur’an ile zikir ile imanımızı parlatalım ruhumuzu doyuralım. Dünyevi işleri bir kenara bırakıp “bir dahaki ramazana çıkabilecekmiyim?” düşüncesi ile bu ramazanı değerlendirmeye, sadece gönülden ibadet etmeye çalışalım. Bütün günahlardan arınma pişmanlığı içten gelen tövbe ile doya doya ibadet etme fırsatı verdiği için rabbimize şükredelim. Ölmüşlerimize Kur’an okuyup hediye gönderelim hastaları ziyaret edip yaşlıların gönlünü alalım.
Hace Hazretlerinin güzel duası ile yazımızı bitirelim: “Ramazan imtihan ayı, ramazanda Kur’an’ın sırrına vakıf olabiliriz. Kur’an ile bütünleşe biliriz, bunun için tekrar tekrar diyoruz ki bu ramazan kendimize ayıralım, nasıl bir yolun yolcusuyuz bunu düşünelim… Rabbim biz niyet ediyoruz bu ramazanı seninle geçirmeye. Bizi dostluğa kabul buyur, seninle geçirme şerefini bizlere lütfet. Cenabı hak hepimizi şuurlandırsın ramazanın bereketi ile bereketlendirsin.”
Yazar: Mine ŞİMŞEK